Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Taliban potvrdil, že vyslal svoju delegáciu na rokovania do Iránu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca Talibanu Kárí Ahmádí v e-maili médiám uviedol, že zástupcovia hnutia sa stretli tento víkend s iránskymi predstaviteľmi.

Kábul 3. júna (TASR) - Militantné hnutie Taliban v Afganistane vyslalo delegáciu svojich predstaviteľov do Iránu na trojdňové rokovania. Oznámil to dnes jeho hovorca.

Rokovanie, ktoré zatiaľ vo vzťahoch islamskej republiky s Talibanom nemá obdobu, môže predznamenávať zintenzívnený záujem Teheránu stať sa významným regionálnym sprostredkovateľom v rokovaniach medzi afganskou vládou a militantným hnutím, napísala agentúra AP.

Hovorca Talibanu Kárí Ahmádí v e-maili médiám uviedol, že zástupcovia hnutia sa stretli tento víkend s iránskymi predstaviteľmi. Samostatná skupina duchovných sa zúčastnila náboženskej konferencie v Teheráne. Ďalej konštatoval, že politické krídlo Talibanu víta pozvánky na akékoľvek konferencie, čo je podľa AP signálom ochoty hnutia vstúpiť do rokovaní o ukončení ozbrojeného konfliktu v Afganistane.

O návšteve delegácie Talibanu informovali v sobotu a iránske médiá.

Taliban, v ktorom sa združujú nábožní moslimovia vyznávajúci sunnitskú vetvu islamu, má dlhodobo zlé vzťahy s vládnucimi moslimskými duchovnými v Iráne zo šiitskej vetvy islamu.