Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Taliban sa zriekol niektorých afganských diplomatických misií

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ide o najnovší pokus Talibanu prevziať kontrolu nad diplomatickými misiami.

Islamabad 30. júla (TASR) - Afganské hnutie Taliban sa v utorok dištancovalo od viacerých afganských diplomatických misií v zahraničí a vyhlásilo, že nebude rešpektovať pasy, víza a iné dokumenty, ktoré vydali diplomati spojení s bývalou afganskou administratívou podporovanou Západom. Informovala o tom agentúra AP, píše TASR.

Ide o najnovší pokus Talibanu prevziať kontrolu nad diplomatickými misiami.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti X ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že doklady vydané misiami v Londýne, Berlíne, Bonne, ako aj v Belgicku, Švajčiarsku, Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, Grécku, Poľsku, Austrálii, Švédsku, Kanade a Nórsku už nie sú platné a že ministerstvo nenesie žiadnu zodpovednosť za tieto dokumenty.

Medzi dotknuté dokumenty patria pasy, vízové nálepky, listiny a potvrdenia.

Ministerstvo uviedlo, že ľudia v týchto krajinách sa budú musieť namiesto toho obrátiť na veľvyslanectvá a konzuláty kontrolované vládou hnutia Taliban.

"Všetci afganskí štátni príslušníci žijúci v zahraničí a cudzinci môžu navštíviť politické a konzulárne misie Islamského emirátu Afganistanu (IEA) v iných krajinách, ako sú uvedené misie, aby získali prístup ku konzulárnym službám,
" uviedlo.