Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Tanečník obvinený z útoku na Sergeja Filina sa pred súdom obhajoval

Pavel Dmitričenko pred súdom Foto: TASR/AP

Sergej Filin (42) utrpel vážne popáleniny na tvári a očiach, keď mu maskovaný páchateľ 17. januára hodil na hlavu nádobu s kyselinou sírovou.

Moskva 7. marca (TASR) - Tanečník obvinený zo zosnovania útoku na umeleckého riaditeľa baletu moskovského Veľkého divadla Sergeja Filina dnes priznal, že dal pokyn na útok. Tvrdí však, že jeho zámerom bolo Filina zbiť, nie poliať ho kyselinou.

Sólista baletu Pavel Dmitričenko (29) pred súdom v Moskve povedal, že sa sťažoval na Filina svojmu známemu, ktorý mu ponúkol "zmlátiť ho", informovala agentúra AP.

"Nie je pravda, že som prikázal vyliať kyselinu na Filina," uviedol Dmitričenko na pojednávaní, na ktorom súd rozhoduje, či on a jedno dvaja spoluobžalovaní ostanú vo väzbe.

Filin (42) utrpel vážne popáleniny na tvári a očiach, keď mu maskovaný páchateľ 17. januára hodil na hlavu nádobu s kyselinou sírovou. Bývalý tanečník, ktorý sa neskoro večer práve vracal domov, takmer prišiel o zrak. Museli ho hospitalizovať s ťažkými popáleninami a liečili ho aj na klinike v nemeckom Aachene.

Moskovská polícia dnes informovala, že Dmitričenko mal zaplatiť 50.000 rubľov (asi 1250 eur) Jurijovi Zaruckému, ktorý útok vykonal. Tretí zadržaný riadil auto, ktorým z miesta činu utiekli, údajne však o samotnom útoku nevedel.

Dmitričenko uviedol, že ho rozhnevali Filinove rozhodnutia o tom, koľko peňazí dostávali tanečníci. Podľa štátnej televízie Filin údajne odmietol obsadiť tanečníkovu mladú priateľku, tiež sólistku, do hlavnej úlohy.

Dmitričenkov právnik požiadal súd, aby jeho klienta prepustil na kauciu, keď svoju vinu fakticky priznal. Prokurátor oznámil, že štát žiada obžalovanie tanečníka z trestného činu, za ktorý by mu hrozil trest do 12 rokov väzenia, informovala agentúra Reuters.