Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Tento týždeň procesu s Breivikom bol pre pozostalých najťažším

Anders Behring Breivik Foto: TASR/AP

Obzvlášť bolestivé boli výpovede patológov, ktorí oznámili výsledky súdnych pitiev s oznámením príčin smrti. V hrobovom tichu súdnej siene zneli celé hodiny neosobné lekárske posudky.

Oslo 11. mája (TASR) - Uplynulý týždeň procesu s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom bol tým najťažším pre pozostalých, sudcov a svedkov. Súd si vypočul popis úmrtí každej zo 77 obetí vyčíňania Breivika v Osle a na ostrove smrti Utöya z 22. júla minulého roku.

Každé popísanie úmrtí obetí teroristu malo svoj postup. Policajný vyšetrovateľ vždy najprv oznámil číslo dokumentu, kde je uvedené miesto nálezu tela usmrteného. Potom pozostalí predstavili prostredníctvom advokátov svojich navždy stratených.

Foto: TASR/AP
Zúčastnení zasadania videli portréty každej z obetí. Vždy usmiati, optimistickí a rozhľadení, väčšinou mladí ľudia so životom pred sebou. Nemali núdzu o plány do budúcna a riadili sa mottom ”Vedomosti zmenia svet”. Z premietnutých videí a fotografií sa na svet pozerali tí, ktorým Breivik zničil ich sľubnú budúcnosť.

Obzvlášť bolestivé boli výpovede patológov, ktorí oznámili výsledky súdnych pitiev s oznámením príčin smrti. V hrobovom tichu súdnej siene zneli celé hodiny neosobné lekárske posudky ako kruté rekviem pre každú obeť. Na figuríne z penovej gumy boli znázorňované smerovania smrtiacich striel či účinok výbušnín.

Prítomní dusili v sebe bezútešné náreky, no napriek povestnej severanskej zdržanlivosti sálou občas zazneli žalostné vzlyky, ktoré sa dostali von z najhlbšieho vnútra pozostalých. V slzách potom niektorí opustili súdnu sieň.

Tesne pred ukončením dnešnej dopoludňajšej časti pojednávania zažila súdna sieň Mestského súdu v Osle nebývalú udalosť. Jeden z prítomných divákov náhle vyskočil, snažil sa dostať k obžalovanému a v rýchlosti hodil po ňom svoju topánku. Tá trafila nakoniec obhajkyňu.

Všetko bolo sprevádzané vzrušeným anglickým pokrikom. ”Choď do pekla, ty vrah, zabil si môjho brata, ty vrah…” Útočníka spacifikovala polícia. Ukázalo sa, že je to brat jedného usmrteného mládežníka nórskej Strany pracujúcich, pôvodom z Iraku, čo prázdninoval na ostrove. Vrhnutie topánky je podľa arabského zvyku vyjadrením najhlbšieho opovrhnutia. Mnohí z prítomných odmenili jeho spontánnu reakciu potleskom. Tak súdne konanie, doteraz prebiehajúce až neprirodzene v uhladenej forme, zažilo zlom, prevládli ľudské emócie.

Foto: TASR/AP
Zo svedectiev tých, čo prežili teror a čo už odzneli, sa na viaceré tak ľahko nezabudne. Napríklad rozprávanie 16-ročnej Jane Hovlandovej. V atmosfére paniky, neistoty a zúfalstva dokázala táto dobrovoľná zdravotníčka zachrániť život dvom postreleným z ostrova.

Mladík Eivind Rindahl sa ujal funkcie kapitána na voľne ležiacej veslici a zachránil 11 mladých ľudí, najmladší mal len 13 rokov. Breivik na loď strieľal, keď bola asi 100 m od ostrova. Čln zasiahol šesťkrát. Terorista vystupoval ako chladne a systematicky vraždiaci robot.

Foto: TASR/AP
O slovo žiadal aj samotný obžalovaný Breivik. Dostal ho, ako každý obžalovaný na nórskom súde. Boli obavy, že sa pustí do svojej propagandy. Dnes sa tak nestalo. Breivik bol nespokojný, že súdny znalci označili nesprávne poradie zásahov jednotlivých obetí. On predsa triafal do hlavy vždy na koniec, hlava bola cieľom poslednej ”rany istoty”. Breivikovi, ktorý vraždil systematicky, záležalo na presnom opísaní jeho akcie.

Prípad z 22. júla bude témou súdneho konania až do 22. júna. Na budúci týždeň bude Breivik počúvať svedectvá tých, ktorí prežili, no boli ním vážne ranení. Je isté, že mnohým bude ťažké ovládať svoje emócie.