Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Zahraničie

Teroristický útok v reštaurácii v Somálsku pripravil o život 11 ľudí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

V prípade väčšiny obetí ide o civilistov; štyria ľudia atentát prežili so zraneniami.

Mogadišo 17. augusta (TASR) - Najmenej 11 obetí na životoch si v sobotu vyžiadal teroristický útok na reštauráciu v somálskom hlavnom meste Mogadišo, uviedla tamojšia polícia. TASR informuje podľa agentúry DPA.

K zodpovednosti za atentát sa prihlásili islamistické teroristické milície aš-Šabáb. Podľa vyjadrení polície explodovala v priestoroch reštaurácie bomba aktivovaná na diaľku.

V prípade väčšiny obetí ide o civilistov; štyria ľudia atentát prežili so zraneniami. Reštauráciu podľa miestnych zdrojov obľubovali tamojšie bezpečnostné zložky.

Organizácia Spojených národov (OSN) prednedávnom pre svoj personál v Somálsku vydala varovanie pred hroziacimi teroristickými útokmi, píše DPA. Odporučila im, aby sa vyhli verejným zhromaždeniam a vládnym úradom.

Iba pred dvoma týždňami zaútočili ozbrojenci z aš-Šabábu na hotel na pláži Lido v Mogadiše a strieľali do ľudí, ktorí sa tam prechádzali. Zahynulo pritom viac než 30 osôb.

Milície kontrolovali aj hlavné mesto, počas uplynulých rokov však boli odtiaľ vytlačené. Napriek tomu tam ale často dochádza k útokom na vládne zariadenia, hotely alebo reštaurácie, v ktorých podľa islamistov prevláda západný životný štýl, dodáva DPA.