Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Texas sa pripravuje na tropickú búrku Beryl, môže z nej byť hurikán

Na snímke značka upozorňuje motoristov, aby sa pripravili na hurikán Beryl, v nedeľu 7. júla 2024. Foto: TASR-AP

Meteorológovia očakávajú, že Beryl prinesie prívalové dažde, ktoré spôsobia záplavy a povodne.

Houston 7. júla (TASR) — Americký štát Texas sa pripravuje na príchod tropickej búrky Beryl, ktorá by nad Mexickým zálivom mohla opäť zosilnieť na hurikán. Uviedli to v nedeľu agentúry AP a DPA.

Podľa bulletinu amerického Národného centra pre hurikány (NHC) z 11.00 h SELČ sa búrka v tom čase nachádzala 395 kilometrov juhovýchodne od mesta Corpus Christi v Texase. Sprievodný vietor dosahoval rýchlosť 95 km/h a búrka sa pohybovala na severozápad rýchlosťou 19 km/h.

NHC očakáva, že v najbližších hodinách sa Beryl stočí na sever a v noci na pondelok miestneho času dorazí k pobrežiu Texasu ako hurikán najnižšej, prvej kategórie.

Zastupujúci guvernér Texasu Dan Patrick vyhlásil v 121 okresoch núdzový stav. V okrese Refugio, kde žije okolo 7000 ľudí, bola nariadená evakuácia. V niekoľkých ďalších okresoch úrady obyvateľov vyzvali, aby sa dobrovoľne uchýlili do bezpečia.

Meteorológovia očakávajú, že Beryl prinesie prívalové dažde, ktoré spôsobia záplavy a povodne. Varujú aj pred silným vetrom a možnými tornádami.

Beryl vznikol koncom minulého týždňa a vo veľmi krátkom čase zosilnel na najničivejšiu piatu kategóriu. V Karibskej oblasti a vo Venezuele si vyžiadal najmenej 11 obetí a spustošil ostrovy Jamajka, Svätý Vincent a Grenadíny a Barbados.

Následne ako hurikán druhej kategórie zasiahol Mexiko, kde nespôsobil žiadne zranenia ani úmrtia. Nad polostrov Yucatán potom zoslabol na tropickú búrku.