Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Tichomorské krajiny posilnia svoju políciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Viacerí analytici vnímajú austrálsky plán zriadiť regionálnu policajnú jednotku ako krok na obmedzenie rastúcej prítomnosti čínskej polície v tejto oblasti.

Sydney 30. augusta (TASR) - Fórum tichomorských ostrovov (PIF) odsúhlasilo v piatok plán na posilnenie polície v tomto regióne. Cieľom tejto iniciatívy Austrálie je, aby sa nemuseli v prípade krízovej situácie spoliehať na externú pomoc, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Blok 18 ostrovných tichomorských krajín má potenciál zohrávať silnú a aktívnu úlohu v regionálnej bezpečnosti, uviedol predseda vlády Cookových ostrovov Mark Brown na záver výročného päťdňového summitu lídrov medzivládneho zoskupenia, ktorý sa konal na Tonge. Dodal, že Tichomorie je regiónom krajín, medzi ktorými panuje spolupráca, a nejde o rivalov, prostredníctvom ktorých sa iné mocnosti snažia získať územnú výhodu.

Viacerí analytici vnímajú austrálsky plán zriadiť regionálnu policajnú jednotku ako krok na obmedzenie rastúcej prítomnosti čínskej polície v tejto oblasti. Iniciatívu odobrili aj Šalamúnove ostrovy, ktoré majú dobré vzťahy s Austráliou, aj s Čínou, ktorá nie je členom tohto zoskupenia.

Lídri PIF sa v spoločnom vyhlásení dohodli aj na podmienkach svojej vyšetrovacej a vyjednávacej misie vo francúzskom zámorskom území Nová Kaledónia. Je členom PIF a pre plánovanú reformu volebného systému už niekoľko mesiacov čelí nepokojom. Volebná zmena by podľa domorodých Kanakov zmarila akékoľvek šance na vyhlásenie nezávislosti súostrovia.

PIF prijalo americké územia Guam a Americkú Samou za svojich tzv. pridružených členov .

Lídri potvrdili aj rozhodnutie o vzťahoch Taiwanom, ktorý sa od roku 1993 môže na summitoch PIF zúčastňovať ako tzv. rozvojový partner zoskupenia. Za záverečné spoločné vyhlásenie PIF kritizovala Čína a jej osobitný vyslanec na tichomorských ostrovoch zareagoval tvrdením, že v texte musí ísť v o chybu a treba ju napraviť.

Agentúra AFP uvádza, že Šalamúnove ostrovy považované za blízkeho spojenca Číny sa na summite snažili dosiahnuť, aby bol Tchaj-pej zbavený partnerského statusu. Tým si však pohnevali iných členov zoskupenia, ako Marshallove ostrovy, Palau či Tuvalu, ktoré sú spojencami Taiwanu. Potvrdenie spojenectva s Taiwanom, dosiahnuté už v roku 1992, sa napokon v záverečnom komuniké objavilo.