Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Tisíc hasičov a 15 lietadiel bojuje s veľkým požiarom v Portugalsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Požiar zasiahol stredné Portugalsko okolo mesta Proenca-a-Nova, ktoré sa nachádza 200 kilometrov severne od metropoly Lisabon.

Lisabon 14. septembra (TASR) - Takmer 1000 hasičov a 15 lietadiel so špeciálnymi vakmi na zhadzovanie vody bojovalo v pondelok s veľkým prírodným požiarom v strednej časti Portugalska, pričom plamene šíril cez kopcovitý, husto zalesnený kraj aj silný vietor. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Požiar zasiahol stredné Portugalsko okolo mesta Proenca-a-Nova, ktoré sa nachádza 200 kilometrov severne od metropoly Lisabon.

Požiar vyčíňal na území v okruhu 55 kilometrov, povedal na tlačovej konferencii veliteľ miestneho úradu civilnej ochrany. Dodal, že horeniu plameňov napomáhalo aj "mimoriadne" množstvo úplne vysušeného rastlinstva.

Z domov na samotách boli evakuované približne dve desiatky ľudí, pričom vyše desať buldozérov robilo v tejto oblasti prieseky proti šíreniu požiarov.

Prírodný požiar sa rozhorel v nedeľu a v jeho prvých fázach utrpelo popáleniny päť hasičov, keď začalo horieť ich vozidlo.

Veľké požiare sa vyskytujú v Portugalsku každý rok a vina za to sa pripisuje zlému spravovaniu lesov. Pred troma rokmi usmrtili dva obrovské požiare 106 ľudí.