Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

Demonštranti sa zúčastňujú na proteste v reakcii na výzvu krajne ľavicovej strany, ktorá kritizovala ako uchopenie moci prezidentovo vymenovanie nového konzervatívneho premiéra Michela Barniera v sobotu 7. septembra 2024 v Paríži. Foto: TASR/AP

Francúzske úrady podľa tamojších médií očakávali po celej krajine približne 15.000 demonštrantov vo viac ako 100 mestách, okrem iných v Bordeaux, Paríži či Nantes.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 7. septembra (TASR) – Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Hlavným iniciátorom demonštrácií bola krajne ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko (LFI). Tá je nespokojná, že Macron nepoveril zostavením vlády predstaviteľa ľavicovej aliancie, víťaza nedávnych volieb, ale zástupcu konzervatívnej strany Republikáni (LR).

Francúzske úrady podľa tamojších médií očakávali po celej krajine približne 15.000 demonštrantov vo viac ako 100 mestách, okrem iných v Bordeaux, Paríži či Nantes.

V predčasných parlamentných voľbách v júli zvíťazila ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) pred Macronovými centristami a tretím krajine pravicovým Národným združením (RN). Žiaden z táborov nemá dostatok poslancov za samostatné zostavenie väčšinovej vlády. Snahy vytvoriť životaschopnú koalíciu v uplynulých týždňoch neuspeli, politická situácia vo Francúzsku je tak napätá. Barnier už čelí obvineniam, že bude môcť vládnuť len s podporou krajnej pravice.