Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Berlíne vyjadrovali nespokojnosť s iránskym režimom

Ľudia sa zúčastňujú na zhromaždení organizovanom Radou národného odporu Iránu (NWRI) a mávajú iránskymi vlajkami deň po prezidentských voľbách, ktoré sa konajú v Iráne, v sobotu 29. júna 2024 v Berlíne. Foto: TASR/AP

O novom prezidentovi Iránu sa rozhodne až v druhom kole volieb, v ktorom sa proti sebe postavia reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 29. júna (TASR) - Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile v sobotu vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. TASR informuje podľa agentúry DPA a nemeckých médií.

Polícia v sobotu popoludní napočítala približne 5000 účastníkov na námestí Bebelplatz a neďalekej ulici. Registrovaných bolo podľa polície až 8000 účastníkov.

Protest zvolala tzv. iránska národná rada odporu (Nationale Widerstandsrat Iran - NWRI), ktorá hlásila účasť desiatok tisícov ľudí. Očakávaní boli aj poslanci nemeckého parlamentu, píše DPA. Protest je podľa NWRI namierený voči náboženskému režimu v Iráne.

Demonštrácia je zameraná najmä voči prezidentským voľbám v Iráne, píše spravodajský portál Tagesschau s odvolaním sa na jednu iránsku aktivistku. Obyvatelia Iránu v piatok rozhodovali o nástupcovi prezidenta Ebráhima Raísího, ktorý zahynul v máji pri nehode vrtuľníka.

O novom prezidentovi Iránu sa rozhodne až v druhom kole volieb, v ktorom sa proti sebe postavia reformista Massúd Pezeškiján a bývalý iránsky jadrový vyjednávač Saíd Džalílí.

V krajine však slobodne voľby neexistujú, píše DPA a dodáva, že kandidátov musí schváliť Rada strážcov, ktorá v Iráne dohliada na voľby. Iránsky režim takisto netoleruje kritiku systému, čo sa potvrdilo počas tvrdých zásahov voči protestom v uplynulých rokoch, dodáva agentúra DPA.