Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Izraeli žiadali dohodu o prepustení rukojemníkov

Protest v Izraeli. Foto: TASR/AP

Mnohí protestujúci obvinili premiéra Benjamina Netanjahua, že marí šance na dohodu tým, že neustále kladie nové podmienky pri rokovaniach o prímerí v palestínskej enkláve.

Tel Aviv 24. augusta (TASR) - Tisíce ľudí v sobotu večer demonštrovali v Tel Avive a ďalších izraelských mestách, pričom vyzývali na dosiahnutie dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Mnohí protestujúci obvinili premiéra Benjamina Netanjahua, že marí šance na dohodu tým, že neustále kladie nové podmienky pri rokovaniach o prímerí v palestínskej enkláve. Polícia podľa DPA počas protestov zastavila pochod demonštrantov pred ministerstvom obrany.

V sobotu sa v egyptskej Káhire konalo ďalšie kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy. Sprostredkovatelia rokovali o nových kompromisných návrhoch, ktorými sa snažili preklenúť rozpory medzi Izraelom a Hamasom, ale po hodinách rozhovorov nič nenasvedčovalo pokroku, píše agentúra Reuters. Neobjavili sa žiadne náznaky prelomu v kľúčových sporných bodoch vrátane naliehania Izraela, že si musí ponechať kontrolu nad tzv. Filadelfským koridorom na hranici medzi Pásmom Gazy a Egyptom.

Cieľom týchto rokovaní je prímerie a výmena rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy za palestínskych väzňov v Izraeli. Ďalšie kolo rozhovorov sa má začať v nedeľu, uviedol pre AFP egyptský zdroj oboznámený so situáciou.

Hamas podľa predpokladov izraelských úradov naďalej zadržiava približne 109 rukojemníkov, ktorých zajal pri útoku na juh Izraela zo 7. októbra. Izraelské úrady odhadujú, že 36 z nich je po smrti. Pri októbrovom útoku zajal Hamas približne 250 rukojemníkov. Počas týždeň trvajúceho prímeria v novembri militanti prepustili 105 rukojemníkov. Izrael prepustil 240 palestínskych väzňov.