Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Jeruzaleme opäť protestovali proti Netanjahuovej vláde

Protesty v Izraeli 18. júna 2024. Foto: TASR/AP

Protivládne demonštrácie sa v Izraeli konali už tretí večer po sebe, pričom plánované sú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Tel Aviv 19. júna (TASR) - Tisíce ľudí protestovali aj v utorok večer v Jeruzaleme proti vláde premiéra Benjamina Netanjahua a požadovali prepustenie rukojemníkov, ktorých palestínske militantné hnutie Hamas stále zadržiava v Pásme Gazy. Demonštranti sa zišli pred izraelským parlamentom (Kneset) a okrem zmieneného žiadali aj predčasné voľby, píše agentúra DPA citujúc z izraelských médií.

Protivládne demonštrácie sa v Izraeli konali už tretí večer po sebe, pričom plánované sú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Počas pondelňajšieho protestu došlo pred súkromnou rezidenciou premiéra k potýčkam demonštrantov s políciou, ktorá na rozohnanie davu použila aj vodné delá. Viacero osôb utrpelo zranenia. Niekoľko demonštrantov zadržali.

Protivládne protesty sa v Izraeli konajú už niekoľko mesiacov a lákajú stále viac účastníkov. Netanjahuovi jeho kritici vyčítajú, že sa usiluje vyhovieť svojim radikálnejším koaličným partnerom a preto marí dohodu s Hamasom o prepustení rukojemníkov, píše DPA. Netanjahu to popiera a zo stagnácie nepriamych rokovaní viní Hamas.

DPA však pripomína, že viacerí ministri z Netanjahuovho vládneho kabinetu sú proti dohode s Hamasom, pretože by sa v nej stanovilo napríklad aj prepustenie palestínskych väzňov.

V súvislosti s protivládnymi protestmi zároveň čoraz častejšie zaznieva aj kritika na adresu polície a jej zásahov. Polícia totiž počas demonštrácií údajne bráni zdravotníkom vo výkone ich práce, pričom viacerým z nich aj spôsobila zranenia, keď na demonštrantov nasadila vodné delá.