Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Tokio začne od novembra uznávať partnerstvá osôb rovnakého pohlavia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V posledných rokoch však lokálni predstavitelia v Japonsku urobili kroky na uznanie neheterosexuálnych partnerstiev, hoci im podľa zákona nezaručujú rovnaké práva ako manželským dvojiciam.

Tokio 11. mája (TASR) - Japonské hlavné mesto Tokio začne od novembra uznávať partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

Japonsko je jedinou spomedzi krajín skupiny G7, ktorá neuznáva homosexuálne zväzky. V ústave tejto ázijskej krajiny je tiež stanovené, že "manželstvo možno uzavrieť len so vzájomným súhlasom oboch pohlaví".

V posledných rokoch však lokálni predstavitelia v Japonsku urobili kroky na uznanie neheterosexuálnych partnerstiev, hoci im podľa zákona nezaručujú rovnaké práva ako manželským dvojiciam.

"Uplynulé dva mesiace sme zisťovali názory verejnosti a vypočuli sme si (od párov rovnakého pohlavia), že chcú, aby boli uznaní za partnerov," uviedol pre AFP hovorca samosprávy Tokia. Tamojšia vláda plánuje v júni požiadať poslancov o schválenie zmien príslušných nariadení. Následne chcú úrady od októbra začať prijímať žiadosti o vydávanie oficiálnych dokumentov potvrdzujúcich takéto zväzky. V novembri by potom mali začať s ich vystavovaním.

Tokio tiež zvažuje, že osobám s patričným osvedčením začne poskytovať aj viaceré služby, ktoré sú momentálne dostupné len pre manželov, ako napríklad možnosť požiadať o byty v správe mesta, doplnil hovorca.

Tokijská štvrť Šibuja sa v roku 2015 stala prvou oblasťou v Tokiu, kde začali vydávať symbolické "partnerské" certifikáty homosexuálnym párom. Podľa aktivistov takéto partnerstvá, ktoré zaručujú okrem iného právo na návštevu partnera v nemocnici či spoločný prenájom nehnuteľnosti, v súčasnosti uznáva už viac ako 200 samospráv.

Súd v severojaponskom meste Sapporo vyniesol vlani prelomový verdikt, podľa ktorého je nezákonné, že Japonsko neuznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Premiér Fumio Kišida je však opatrný čo sa týka akýchkoľvek legislatívnych zmien v tejto oblasti na celoštátnej úrovni, konštatuje AFP.

V súčasnosti je jediným regiónom v Ázii, ktorý uznáva aj manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ostrov Taiwan, kde bol tento bezprecedentný krok schválený v roku 2019.