Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Tretí systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka je už na Ukrajine

Na archívnej snímke systém protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Foto: TASR/DPA

Nemecko sa obáva, že rakety by mohli zasahovať ciele hlboko na ruskom území.

Kyjev 5. júla (TASR) - Nemecko v piatok potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Tretí systém protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazil na Ukrajinu," napísal nemecký veľvyslanec na Ukrajine Martin Jaeger na sociálnej sieti X. Berlín oznámil dodávku systému pre Kyjev v apríli. Ukrajina dlhodobo naliehavo žiada západných podporovateľov, aby jej vyslali viac munície a protivzdušnej obrany, aby sa dokázala brániť voči ruskej agresii. Americké systémy Patriot sú schopné zostreliť ruské hypersonické rakety.

Cielené raketové útoky Moskvy na ukrajinskú výrobu a distribúciu elektriny prinútili Kyjev zaviesť plánované odstávky elektriny a importovať ju z Európskej únie.

Po vypuknutí ukrajinskej vojny v roku 2022 Nemecko upustilo od tradične pacifistického postoja a stalo sa po Washingtone druhým najväčším dodávateľom vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Napriek tomu sa kancelár Olaf Scholz dostal pod paľbu kritiku za to, že odmietol povoliť dodávky rakiet dlhého doletu Taurus.

Nemecko sa obáva, že rakety by mohli zasahovať ciele hlboko na ruskom území.