Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Trudeauova vláda uspela aj v druhom hlasovaní o vyslovení nedôvery

Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Trudeaua aj tentoraz pomohla separatistická strana Québecký blok (BQ), ktorá minulý týždeň uviedla, že ho bude podporovať prinajmenšom do konca septembra výmenou za zvýšenie dôchodkov.

Ottawa 2. októbra (TASR) — Menšinová liberálna vláda kanadského premiéra Justina Trudeaua v utorok prežila už druhé hlasovanie o vyslovení nedôvery v priebehu jedného týždňa. Návrh v snahe vyvolať predčasné voľby opäť podala opozičná Konzervatívna strana Kanady (CPC), poslanci Dolnej snemovne ho však zamietli pomerom hlasov 207 ku 121, keď kabinet podporili dve menšie strany. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Konzervatívci, majúci veľký náskok v prieskumoch pred voľbami, ktoré sa musia konať do konca októbra 2025, tvrdia, že Kanaďania si nemôžu dovoliť plánované zvýšenie federálnej uhlíkovej dane a obviňujú Trudeaua, že udržiava vysoké ceny a je zodpovedný za rastúcu kriminalitu.

Trudeaua aj tentoraz pomohla separatistická strana Québecký blok (BQ), ktorá minulý týždeň uviedla, že ho bude podporovať prinajmenšom do konca septembra výmenou za zvýšenie dôchodkov.

Začiatkom septembra prestala Trudeauovu vládu v parlamente podporovať ľavicovo orientovaná Nová demokratická strana (NDP). Závislá je tak od iných opozičných poslancov, na ktorých sa musí spoliehať pri schvaľovaní rozpočtu či hlasovaní o dôvere.

Liberáli majú v súčasnosti 153 kresiel, konzervatívci 119, Québecký blok 33 a NDP 25.

Trudeau sa dostal k moci v roku 2015. Jeho popularita však odvtedy klesla a v posledných mesiacoch zaznamenal viacero neúspechov vrátane prehier v doplňovacích voľbách v dvoch baštách svojej strany.

Podľa prieskumu inštitútu Nanos zverejneného 27. septembra majú konzervatívci podporu 42 percent voličov, druhá je NDP s 22 percentami a liberáli sú až tretí s 21 percentami.