Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Trump požiadal o pozastavenie konania vo veci tajných dokumentov

Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prokurátori v kauze utajovaných spisov však tvrdia, že obvinenia sa týkajú Trumpovho konania po jeho odchode z Bieleho domu.

Washington 6. júla (TASR) - Právnici amerického exprezidenta Donalda Trumpa požiadali v piatok sudcu o čiastočné pozastavenie konania, v ktorom je Trump obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu. Urobili tak po tom, ako americký najvyšší súd tento týždeň rozhodol, že Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Rozhodnutie najvyššieho súdu sa podľa slov samotného Trumpa vzťahuje aj na jeho nárok na imunitu v prípade prechovávania tajných dokumentov. Exprezident v súčasnosti čelí štyrom trestným stíhaniam. Zmienené rozhodnutie už využil aj na oddialenie rozsudku v prípadoch obvinení z falšovania obchodných záznamov.

Exprezident a jeho právnici tvrdia, že voči obvineniam súvisiacim s výkonom prezidentskej funkcie má imunitu. Všetky činy, z ktorých bol obvinený, spadajú podľa nich do "okrajových" úradných úkonov prezidenta. Jeho rozhodnutie previezť tajné spisy do svojho rekreačného centra Mar-a-Lago na Floride bolo podľa právnikov tiež úradným úkonom.

Trumpov právny tím požiadal o prerušenie súdneho konania dovtedy, kým sa nerozhodne o exprezidentovej žiadosti o zrušení obvinení na základe jeho žiadosti o imunitu a tvrdení, že hlavný prokurátor Jack Smith bol vymenovaný nezákonne.

Prokurátori v kauze utajovaných spisov však tvrdia, že obvinenia sa týkajú Trumpovho konania po jeho odchode z Bieleho domu.