Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Trump slovne napadol Harrisovú pre jej rasovú identitu

Na kombinovanej snímke viceprezidentka Kamala Harrisová (vľavo) v Bielom dome vo Washingtone 22. júla 2024 a republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump na podujatí 26. júla 2024 vo West Palm Beach na Floride. Foto: TASR/AP

Je to Indka alebo Černoška? spýtal sa Trump na adresu svojej politickej súperky v prezidentských voľbách. Celú dobu bola Indka a zrazu je černoškou, dodal bývalý prezident.

Chicago 1. augusta (TASR) - Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump spochybnil černošskú rasovú príslušnosť nominantky Demokratickej strany Kamaly Harrisovej počas kontroverzného vystúpenia na najväčšom výročnom stretnutí afroamerických novinárov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Je to Indka alebo Černoška?" spýtal sa Trump na adresu svojej politickej súperky v prezidentských voľbách. "Celú dobu bola Indka a zrazu je černoškou," dodal bývalý prezident. Harrisová je pritom prvou americkou viceprezidentkou ázijského pôvodu, keďže jej matka jej Indka a otec Afroameričan a dlhodobo sa aj identifikuje ako černoška i juhoázijská Američanka.

Trumpove vyjadrenie odsúdila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová a označila ich za urážlivé.

Krajne pravicové účty a konzervatívci na sociálnych sieťach často šíria dezinformácie spochybňujúce pôvod nominantky demokratov. Harrisová už od začiatku prezidentskej kampane znáša sexistické a rasové útoky v online priestore.

Republikánsky kandidát sa výročného zjazdu afroamerických novinárov v Chicagu zúčastnil po prvý raz. Niektorí členovia vyjadrili svoj nesúhlas s týmto krokom, spolupredseda zjazdu na protest odstúpil zo svojej pozície.