Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Trump sľúbil opatrenia v oblasti hospodárstva či inflácie

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump hovorí počas tlačovej konferencie vo svojej rezidencii Mar-a-Lago na Floride 8. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Kritizoval postup demokratov v oblasti hospodárstva.

Raleigh 15. augusta (TASR) - Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v stredu vystúpil s prejavom na volebnom zhromaždení v meste Asheville v štáte Severná Karolína. Sľúbil opatrenia v oblasti inflácie, daní či pracovných miest a kritizoval postup demokratov v oblasti hospodárstva. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a stanice CNBC.

Trumpov 75-minútový prejav podľa AP obsahoval aj množstvo prísľubov na ukončenie inflácie, ďalšiu podporu výroby energie v USA a zvýšenie životných štandardov v krajine. V oblasti politických opatrení sľúbil, že zruší tie, ktoré ničia pracovné miesta i opatrenia zavedené súčasným prezidentom Joeom Bidenom v oblasti výroby fosílnych palív.

Takisto podľa svojich slov členom svojho vládneho kabinetu nariadi, aby použili všetky možné nástroje na boj s infláciou. Sľúbil i opatrenia v oblasti daní a zníženie cien energií.

Kritizoval postup súčasnej vlády v oblasti hospodárstva či inflácie. Tvrdil, že jeho demokratická protivníčka Kamala Harrisová v prípade jej víťazstva v prezidentských voľbách vyvolá ďalšiu veľkú hospodársku krízu.

Americký sen je podľa jeho slov za vlády Bidena a Harrisovej mŕtvy. "Viac už o americkom sne nebudete počuť - je mŕtvy," povedal.

Exprezident vyjadril znepokojenie aj nad krokmi demokratov, ktorí svojho pôvodného volebného kandidáta - úradujúceho prezidenta Bidena - nahradili súčasnou viceprezidentkou Harrisovou. Mesto San Francisco v štáte Kalifornia, kde Harrisová v minulosti pôsobila ako ministerka spravodlivosti na úrovni štátu, označil za neobývateľné a takisto slovne zaútočil aj na Harrisovú. Okrem iného spochybnil jej inteligenciu.

Trump v štáte Severná Karolína zvíťazil v prezidentských voľbách v roku 2016 aj 2020, pripomína CNBC. Harrisová tento štát navštívi v piatok, keď vystúpi s vlastným prejavom o hospodárstve, dodáva stanica.