Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Trump tvrdí, že v Michigane v skutočnosti zvíťazil on

Americký prezident Donald Trump počas prejavu na predvolebnom zhromaždení v meste Rochester, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zástupcovia Trumpovho volebného štábu zároveň požiadali súd o zastavenie sčítavania hlasov v štáte.

Washington 5. novembra (TASR) - Úradujúci americký prezident Donald Trump sa v noci na štvrtok vyhlásil za víťaza volieb v štáte Michigan napriek tomu, že podľa odhadov amerických médií tam v skutočnosti zvíťazil jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden.

"Za účelom voliteľského hlasovania sme sa vyhlásili za víťazov v štáte Pensylvánia (ktorá nepovoľuje právnych pozorovateľov), v štáte Georgia a v štáte Severná Karolína, pričom vo všetkých má Trump veľký náskok. Okrem toho týmto vyhlasujeme víťazstvo v štáte Michigan v prípade, že sa tu podľa široko dostupných informácií naozaj objavilo obrovské množstvo potajomky prihodených hlasovacích lístkov," píše sa na Trumpovom účte na sociálnej sieti Twitter. Tá však príspevok označila za "sporný" s tým, že "môže obsahovať zavádzajúce informácie".

Zástupcovia Trumpovho volebného štábu zároveň požiadali súd o zastavenie sčítavania hlasov v Michigane.

Michigan je kľúčovým štátom so 16 voliteľskými hlasmi. Podľa televízie CNN má Biden po víťazstve v tomto štáte amerického stredozápadu už 253 voliteľských hlasov, podľa niektorých iných médií až 264. Na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Trump v roku 2016 nečakane zvíťazil v Michigane o menej než pol percentuálneho bodu nad svojou vtedajšou demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou.