Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

V prezidentských voľbách v Tunisku podľa exit pollu zvíťazil Saíd

Tuniský prezident a prezidentský kandidát Kajs Saíd so svojou manželkou odchádza z volebnej miestnosti po jeho hlasovaní v prezidentských voľbách v štvrti Mnihla v Tunise 6. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Oficiálne výsledky by mali byť známe najskôr v pondelok večer.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tunis 6. októbra (TASR) - V prezidentských voľbách v Tunisku zrejme s veľkým náskokom zvíťazil súčasný prezident Kajs Saíd. Vyplýva to z exit pollu spoločnosti Sigma Conseil, informovali v nedeľu večer agentúry Reuters a AFP s odvolaním na tuniskú štátnu televíziu.

Hlasovanie poznačila nízka účasť na úrovni 27,7 percenta, uviedla volebná komisia po zatvorení volebných miestností. Oficiálne výsledky by mali byť známe najskôr v pondelok večer.

Saíd (66) získal podľa exit pollu 89,2 percenta hlasov. Okrem súčasnej hlavy štátu kandidovali vo voľbách jeho bývalý spojenec Zuhajr Maghzáwí a podnikateľ Ajáší Zámmil, ktorý bol v septembri uväznený.

Zámmilovi v súčasnosti hrozí viac ako 14-ročný trest odňatia slobody, je obvinený okrem iného z falšovania podpisov na podporu svojej kandidatúry. Komisia neumožnila kandidovať vo voľbách celkovo 14 uchádzačom - ako dôvod uviedla nedostatočnú podporu alebo technické aspekty.

Saíd sa dostal k moci po voľbách v roku 2019. O dva roky neskôr rozpustil parlament a začal vládnuť na základe dekrétov, čo opozícia označila za puč. V krajine je v súčasnosti väznených niekoľko opozičných politikov.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku nedávno uviedla, že "v Tunisku je aktuálne zadržiavaných z politických dôvodov alebo za uplatňovanie svojich základných práv viac ako 170 osôb".