Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Tuniský prezident po roku opäť odvolal premiéra

Na snímke tuniský prezident Kajs Saíd. Foto: TASR/AP

Hašání len niekoľko hodín pred svojim odvolaním informoval, že vláda dosiahla napriek pokrok vo viacerých problematických otázkach vrátane potravinového a energetického zabezpečenia krajiny.

Tunis 8. augusta (TASR) - Tuniský prezident Kajs Saíd v stredu bez vysvetlenia odvolal premiéra Ahmada Hašáního a na jeho miesto dosadil doterajšieho ministra sociálnych vecí Kamála Madúriho. Zmenu ohlásila prezidentská kancelária, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Hašání bol pritom predsedom vlády len rok, konkrétne od 1. augusta 2023, keď v tomto úrade nahradil Nadžlu Búdinovú, ktorá bola vôbec prvou ženou na čele vlády tejto severoafrickej krajiny a ktorú Saíd taktiež odvolal z funkcie bez udania dôvodu.

Hašání len niekoľko hodín pred svojim odvolaním informoval, že vláda dosiahla napriek pokrok vo viacerých problematických otázkach vrátane potravinového a energetického zabezpečenia krajiny.

K jeho odvolaniu došlo v čase nespokojnosti obyvateľstva s častými výpadkami dodávok elektriny a vody v mnohých častiach krajiny. Zatiaľ čo vláda v tejto súvislosti tvrdí, že Tunisko sužuje pretrvávajúce obdobie sucha, Saíd považuje zmienené výpadky dodávok vody za sprisahanie pred prezidentskými voľbami, v ktorých kandiduje, uvádza Reuters.

Saíd bol demokraticky zvolený v roku 2019. O dva roky neskôr si však začal čoraz viac uzurpovať moc: odvolal premiéra Hišáma Mašíšího, pozastavil činnosť parlamentu a sám sebe udelil aj niektoré justičné právomoci. V júli 2022 navyše Saíd v referende presadil novú ústavu, ktorá výrazne obmedzila právomoci parlamentu, pričom prezidentský úrad získal de facto neobmedzené kompetencie.

Prezidentovi odporcovia jeho kroky nazvali štátnym prevratom. Saíd sa plánuje v októbri uchádzať o znovuzvolenie v prezidentských voľbách.