Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Zahraničie

Tuniský súd nariadil povolenie kandidatúry dvom opozičným politikom

Ilustračná snímka Foto: TASR

Súd však sobotu komisii nariadil povoliť kandidatúru dvom opozičných politikom, Abdellatifovi Mekkimu a Mondherovi Zenaidimu po tom, čo podali sťažnosť proti rozhodnutiu volebnej komisie.

Tunis 14. septembra (TASR) - Tuniský najvyšší súd v sobotu nariadil volebnej komisii, aby schválila kandidatúru dvoch kandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Súd varoval, že pokiaľ tak komisia neurobí, môže tým ohroziť legitímnosť volieb. TASR informuje podľa agentúr DPA a Reuters.

Vo voľbách, ktoré sa konajú 6. októbra, má súčasný prezident Kajs Saíd aktuálne iba dvoch súperov. Volebná komisia nedávno odmietla kandidatúru troch opozičných politikov pre nezrovnalosti v predložených dokumentoch potrebných pre kandidatúru. DPA pripomína, že kritici komisiu dlhodobo obviňujú z nedostatočnej nezávislosti a z toho, že Saídovi uvoľnuje cestu k druhému funkčnému obdobiu. Predstavitelia komisie obvinenia odmietajú.

Súd však sobotu komisii nariadil povoliť kandidatúru dvom opozičných politikom, Abdellatifovi Mekkimu a Mondherovi Zenaidimu po tom, čo podali sťažnosť proti rozhodnutiu volebnej komisie.

V piatok sa zároveň v uliciach Tunisu zhromaždilo veľké množstvo protestujúcich, ktorí vyjadrili nesúhlas s prezidentom Saídom a jeho "autoritatívnymi praktikami." Niektorí z nich kričali slogan "ľud si praje pád režimu," ktorý zaznieval počas masových protestov v roku 2010, po ktorých odstúpil dlhoročný diktátor Zín al-Ábidín Ben Alí.

Saíd zvíťazil v prezidentských voľbách v roku 2019. O dva roky neskôr si však začal čoraz viac uzurpovať moc: odvolal premiéra Hišáma Mašíšího, pozastavil činnosť parlamentu a sám sebe udelil aj niektoré justičné právomoci. V júli 2022 navyše Saíd v referende presadil novú ústavu, ktorá výrazne obmedzila právomoci parlamentu, pričom prezidentský úrad získal de facto neobmedzené kompetencie.