Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia zadržala 15 účastníkov dúhového pochodu v Istanbule

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

O zadržaní viacerých účastníkov pochodu informuje aj spravodajca agentúry AFP s tým, že na podujatie ich prišli stovky.

Istanbul 30. júna (TASR) - Prinajmenšom 15 ľudí zadržala v nedeľu v Istanbule turecká polícia pre ich účasť na zakázanom dúhovom pochode sexuálnych menšín LGBT. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na vyjadrenie svedka.

Podľa citovaného zdroja sa účastníci pochodu stihli rozísť, kým na miesto dorazila polícia, ktorá však následne prehľadala okolité ulice. Samotná polícia sa k správe odmietla vyjadriť.

O zadržaní viacerých účastníkov pochodu informuje aj spravodajca agentúry AFP s tým, že na podujatie ich prišli stovky.

Kancelária guvernéra istanbulskej provincie predtým oznámila, že dúhový Pride nebude povolený a skupiny, ktoré ho zvolávali, označila za nelegálne. Polícia následne zablokovala centrum Istanbulu, aby zabránila konaniu pochodu, pričom uzavrela aj viacero staníc metra a zablokovala dopravu na niektorých uliciach.

"Uzavreli ste všetky ulice a námestia, zastavili ste život celého mesta, ale zabudli ste, že my prerazíme kameň a nájdeme jeden druhého, ak to bude potrebné," povedal v reakcii na tieto opatrenia jeden z organizátorov podujatia. Takéto slová adresoval účastníkom pochodu, ktorí sa po uzavretí ulíc a dopravy na európskej strane Istanbulu zišli na ázijskej strane tohto najväčšieho tureckého mesta.

Homosexualita síce nie je v Turecku nezákonná, vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) vedená prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom však v poslednom desaťročí výrazne pritvrdila rétoriku voči celej LGBT komunite, pričom od roku 2015 zakázala dúhové pochody odvolávajúc sa na "bezpečnostné dôvody".