Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Turecké delostrelectvo odpovedalo na ďalší sýrsky mínomentný útok

Ľudia a bezpečnostní pracovníci utekajú po mínometnom útoku v tureckom meste Akcakale na hraniciach so Sýriou 3. októbra 2012. Foto: TASR/AP

Turecký parlament vo štvrtok odhlasoval prípadné vojenské cezhraničné operácie v Sýrii, čo prudko zhoršilo napätie medzi oboma bývalými spojencami.

Ankara 6. októbra (TASR) - Turecké delostrelectvo dnes opäť zaútočilo ciele v Sýrii v reakcii na ďalšiu sýrsku mínometnú strelu, ktorá zasiahla juh Turecka. Oznámila to turecká štátna tlačová agentúra Anatolia.

Strela vypálená zo Sýrie dopadla dnes ráno do vidieckej oblasti v blízkosti dediny Guvecci v tureckej provincii Hatay, pričom nikto neutrpel zranenia. Turecké delostrelectvo paľbu okamžite opätovalo.

V priľahlej sýrskej pohraničnej provincii Idlíb prebiehajú intenzívne boje medzi jednotkami prezidenta Bašára Asada a povstaleckými silami.

Turecká armáda reagovala na paľbu zo Sýrie už štvrtý deň po sebe. Prvý sýrsky mínometný útok na turecké pohraničie si v stredu vyžiadal životy piatich civilistiek v provincii Sanliurfa. Išlo o najvážnejší cezhraničný incident v priebehu 18 mesiacov trvajúceho konfliktu v Sýrii, ktorý posilnil obavy z destabilizácie bezpečnostnej situácie v širšom regióne.

Turecký parlament vo štvrtok odhlasoval prípadné vojenské cezhraničné operácie v Sýrii, čo prudko zhoršilo napätie medzi oboma bývalými spojencami. Damask tvrdí, že strely zasiahli územie Turecka len nedopatrením, Ankara však obviňuje Sýriu z provokácie.