Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Tureckí poslanci vyzývajú na ukončenie izolácie severného Cypru

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi ostrov v sobotu pri príležitosti 50. výročia vylodenia tureckej armády na severnom pobreží Cypru.

Ankara 19. júla (TASR) - Turecký parlament v predvečer 50. výročia invázie, ktorá rozdelila Cyprus, vyzval na "ukončenie nehumánnej izolácie" odštiepeneckej Severocyperskej tureckej republiky (TRNC). TASR o tom informuje podľa piatkovej správy tlačovej agentúry AFP.

Od vpádu tureckých vojsk z 20. júla 1974 je tento stredomorský ostrovný štát etnicky rozdelený na severnú tretinu obývanú cyperskými Turkami a južné dve tretiny obývané cyperskými Grékmi.

Medzinárodné spoločenstvo uznáva Cyperskú republiku, ktorá je členom Európskej únie, zatiaľ čo TRNC, ktorá bola vyhlásená v roku 1983, dosiaľ uznáva len Ankara.

Tureckí poslanci v rezolúcii prijatej vo štvrtok večer vyzvali "medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo neľudskú izoláciu cyperských Turkov". Vyzvali tiež na "zaslúžené uznanie TRNC".

"Napriek konštruktívnej úlohe tureckej strany vo vyjednávacom procese, ktorý trvá už viac ako 50 rokov, sa pre neústupnosť gréckej strany nedosiahol žiadny výsledok," uvádza sa v rezolúcii.

"Zatiaľ čo cyperskí Gréci boli odmenení členstvom v Európskej únii, cyperskí Turci sú stále vystavení izolácii, obmedzeniam a neľudským embargám. V súčasnosti je preto jediným riešením na ostrove uznanie rovnakej suverenity a medzinárodného štatútu i tureckej časti ostrova," tvrdia poslanci v Ankare.

Dodali, že "dvojštátové riešenie je jediným spôsobom, ako zaručiť stabilitu a trvalý mier v regióne".

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi ostrov v sobotu pri príležitosti 50. výročia vylodenia tureckej armády na severnom pobreží Cypru.

Invázia prišla päť dní po tom, ako vojenská chunta, ktorá bola v tom čase pri moci v Aténach, uskutočnila na Cypre prevrat s cieľom ukončiť jeho nezávislosť a spojiť ostrov s Gréckom.