Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Turecko blokuje prístup na Instagram už druhý deň

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Tamojší minister dopravy a infraštruktúry Abdulkadir Uraloglu sa však v piatok vyjadril, že Instagram ignoroval požiadavky vlády, aby odstránil niektoré príspevky.

Ankara 3. augusta (TASR) - Turecko blokuje počas soboty už druhý deň vo svojej krajine prístup na sociálnu sieť Instagram. Tureckí predstavitelia vinia americkú spoločnosť z cenzúry a nedodržiavania vládnych požiadaviek, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Turecký regulačný orgán pre informačné technológie v piatok oznámil, že platforma vlastnená spoločnosťou Meta bola bez uvedenia dôvodu zablokovaná.

Tamojší minister dopravy a infraštruktúry Abdulkadir Uraloglu sa však v piatok vyjadril, že Instagram ignoroval požiadavky vlády, aby odstránil niektoré príspevky.

"Naša krajina má svoje hodnoty a citlivosť. Napriek našim varovaniam sa nevenovali (pozn. spoločnosť Meta) kriminálnemu obsahu. Zablokovali sme prístup. Keď budú dodržiavať naše zákony, zákaz zrušíme," spresnil Uraloglu.

Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun v stredu kritizoval Instagram a obvinil túto platformu z cenzúry. Uviedol, že "bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismaíla) Haníju", lídra palestínskeho hnutia Hamas, ktorý zahynul v stredu pri útoku v Iráne. Haníja bol blízkym spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píše AFP.

Jeden zo zdrojov z regulačného orgánu pre informačné technológie anonymne uviedol, že dôvodom boli "urážky Atatürka", zakladateľa moderného Turecka, a "zločiny" vrátane "drogových hier a pedofílie".

Sociálnodemokratické a nacionalistické opozičné strany podali v piatok večer na súd žiadosť o zrušenie zablokovania. Podľa tureckých médií má účet na Instagrame 50 miliónov z 85 miliónov obyvateľov krajiny.