Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Lesný požiar pustoší staroveké mesto v Turecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Assos bolo staroveké grécke prístavné mesto postavené v 8. storočí pred naším letopočtom, ktoré svojho času radi navštevovali filozofi a učenci vrátane Aristotela.

Istanbul 26. júna (TASR) - Tureckí hasiči bojujú s obrovským požiarom, ktorý zachvátil ruiny starovekého mesta Assos ležiaceho na pobreží Egejského mora, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Z oblasti dosiaľ nehlásili nijakých zranených, len značné škody. "Zhorelo už deväťdesiat percent historickej lokality Assosu," povedal Mesut Bayram, starosta neďalekého mesta Ayvacik.

Dodal, že do boja s plameňmi bolo nasadených "šesť vrtuľníkov, dve lietadlá a 30 až 40 hasičských vozidiel". Hasiči podľa jeho slov "úplne obkľúčili" susedné mesto Behram, ktorého časť polícia evakuovala. Požiar podľa starostu zrejme spôsobil tlejúci ohorok cigarety či prípadne sklenená fľaša odhodená pri ceste.

Assos bolo staroveké grécke prístavné mesto postavené v 8. storočí pred naším letopočtom, ktoré svojho času radi navštevovali filozofi a učenci vrátane Aristotela. Nachádza sa zhruba 85 kilometrov južne od tureckého mesta Čanakkale, metropole rovnomennej provincie, a je vyhľadávanou turistickou destináciou.

Jednou z najznámejších pamiatok v Assose je Aténin chrám, ktorý bol svojho času jedným z najstarších dórskych chrámov v Anatólii. Neskôr mesto ovládli Rimania a postavili v ňom veľkolepé divadlo pre až 4000 divákov.