Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Turecko po izraelských útokoch na Irán vyzvalo na ukončenie teroru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecko zároveň vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky na obmedzenie izraelskej vlády a zabezpečilo dodržiavanie medzinárodného práva.

Istanbul 26. októbra (TASR) - Turecko v sobotu odsúdilo izraelský útok na vojenské ciele v Iráne, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci. Turecké ministerstvo zahraničných vecí zároveň vyzvalo na ukončenie izraelského teroru na Blízkom východe. Znepokojenie nad "výbušnou eskaláciou" nepriateľských akcií medzi Izraelom a Iránom vyjadrilo aj Rusko. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Historickou úlohou pre nastolenie medzinárodného mieru a bezpečnosti sa stalo ukončenie teroru, ktorý v regióne vyvoláva Izrael," uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

"Odsudzujeme izraelský útok na Irán. Izrael páchaním genocídy v Pásme Gazy, prípravou anexie Západného brehu Jordánu a každodenným zabíjaním civilistov v Libanone priviedol náš región na pokraj väčšej vojny," dodalo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Turecko zároveň vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby podniklo kroky na obmedzenie izraelskej vlády a zabezpečilo dodržiavanie medzinárodného práva. Vo svojom vyhlásení tiež žiadalo aby "aktéri v regióne a mimo neho zaujali racionálny a opatrný postoj".

Na sobotný útok Izraelu reagovala aj Ruská federácia. "Vyzývame všetky zúčastnené strany, aby zachovali zdržanlivosť, zastavili násilie a zabránili prerastaniu udalostí do katastrofického scenára," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. "Je potrebné prestať provokovať Irán k odvetným akciám a dostať sa zo špirály nekontrolovanej eskalácie," dodala.

Rusko má blízke vzťahy s Iránom a jeho predstavitelia opakovane vyjadrili obavy zo širšieho konfliktu v regióne, kde majú bezpečnostné a hospodárske záujmy, píše AFP.

Izrael tvrdí, že útoky, ktoré podnikol v noci na sobotu na iránske vojenské zariadenia, boli odvetou za raketové útoky Iránu, ktorý 1. októbra vypálil na Izrael takmer 200 rakiet.