Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Turecko po teroristickom útoku bombardovalo pozície kurdských milícií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej päť obetí a 22 zranených si vyžiadal stredajší útok na sídlo spoločnosti TAI na predmestí tureckej metropoly Ankara.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ankara 24. októbra (TASR) - Turecké ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že turecké sily zasiahli lokality v Iraku a Sýrii spojené s militantnou skupinou Strana kurdských pracujúcich (PKK). Ankara predtým PKK obvinila zo stredajšieho teroristického útoku na na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI), pri ktorom zomrelo päť ľudí. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Anadolu.

"Bola vykonaná letecká operácia proti teroristickým cieľom na severe Iraku a Sýrie. Celkovo bolo úspešne zničených 32 cieľov patriacich teroristom," uviedlo turecké ministerstvo vo vyhlásení. Rezort obrany ďalej uviedol, že pri útoku "bolo zneškodnených viacero teroristov" a že operácie pokračujú.

Najmenej päť obetí a 22 zranených si vyžiadal stredajší útok na sídlo spoločnosti TAI na predmestí tureckej metropoly Ankara. AFP pripomína, že drony tejto spoločnosti pomohli Turecku získať prevahu v boji proti kurdským militantom na vlastnom území, ako aj za hranicami v Iraku.

Turecké médiá informovali, že pred vstupom do areálu firmy bolo najprv počuť výbuch a neskôr sa ozvala streľba. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, avšak tureckí vládni predstavitelia obvinili PKK.

PKK je kurdská militantná organizácia, ktorá od roku 1984 vedie proti Ankare ozbrojené povstanie, ktoré si vyžiadalo viac ako 40.000 obetí. Okrem Turecka PKK za teroristickú organizáciu považujú aj Spojené štáty a EÚ.