Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Turecko potvrdilo, že koordinuje výmenu väzňov medzi Ruskom a Západom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšia výmena väzňov od čias studenej vojny medzi Ruskom a USA sa uskutočnila v roku 2010. Zapojených do nej bolo celkovo 14 osôb.

Ankara 1. augusta (TASR) - Turecká spravodajská služba (MIT) vo štvrtok potvrdila, že koordinuje rozsiahlu výmenu väzňov, ktorá sa podľa náznakov uskutoční medzi Ruskom a Bieloruskom a Spojenými štátmi, Nemecko a Slovinskom. Podľa informácií agentúry Reuters pristálo v Ankare ruské vládne lietadlo krátko po tomto vyhlásení, píše TASR.

"Operácia výmeny (väzňov) sa uskutoční dnes (štvrtok) pod koordináciou našej organizácie," uviedla MIT vo vyhlásení. "Naša organizácia prevzala hlavnú sprostredkovateľskú úlohu v tejto výmennej operácii, ktorá je najrozsiahlejšou za posledné obdobie," uviedla MIT.

Kto sa nachádzal na palube ruského lietadla, nebolo bezprostredne po jeho pristátí známe.

Podľa informácií viacerých médií by mali byť medzi prepustenými napríklad v Rusku odsúdený americký novinár Evan Gershkovich a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan a tiež novinárka stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) pôsobiaca v Česku Alsu Kurmaševová.

Agentúra Reuters už skôr vo štvrtok uviedla, že medzi Ruskom a niekoľkými západnými štátmi sa schyľuje k najväčšej výmene väzňov od konca studenej vojny. Objasnila, že z federálnej databázy amerických väzníc zmizli mená niekoľkých Rusov odsúdených za trestné činy v Spojených štátoch. V rovnakom čase z ruských väzenských táborov previezli na neznáme miesto najmenej deväť politických väzňov vrátane kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu.

Kremeľ i ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa k týmto špekuláciám odmietli vyjadriť. Reuters pripomína, že podobné výmeny bývajú utajované až dovtedy, kým k nim reálne nedôjde.

Najväčšia výmena väzňov od čias studenej vojny medzi Ruskom a USA sa uskutočnila v roku 2010. Zapojených do nej bolo celkovo 14 osôb.