Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Turecko požiadalo Lavrova, aby Rusko ukončilo útok na Ukrajinu

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, archívna foto. Foto: TASR/AP

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu Lavrovovi povedal, že ďalšia vojenská eskalácia nepomôže nikomu.

Istanbul 26. februára (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova v sobotu počas telefonického rozhovoru požiadal o ukončenie ruského útoku na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čavušoglu takisto pripomenul, že Turecko je pripravené byť hostiteľskou krajinou rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, píše AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Turecký šéf diplomacie Lavrovovi povedal, že ďalšia vojenská eskalácia nepomôže nikomu, informuje AFP s odvolaním sa na zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite.

Tento zdroj takisto oznámil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadril sústrasť nad stratou životov a zraneným zaželal rýchle zotavenie.

Ankara ruskú inváziu na Ukrajinu opakovane označila za "neprijateľnú", prípomína AFP. Erdogan počas januárovej návštevy Kyjeva navrhol, že Turecko sa môže stať prostredníkom pri riešení ukrajinskej krízy.

Turecko je členom Severoatlantickej aliancie (NATO). S Ruskom má však úzke hospodárske vzťahy.

Rada Európy v piatok oznámila, že v súvislosti s útokom Moskvy proti Ukrajine vylučuje všetkých predstaviteľov Ruska. Turecko sa hlasovania zdržalo. Čavušoglu v televíznom interview v piatok neskoro večer uviedol, že Ankara "nechce prerušiť dialóg".