Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Pre lesný požiar čiastočne pozastavili lodnú dopravu cez Dardanely

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Dočasné opatrenie zastavilo plavidlá smerujúce zo severu na juh po tejto 60-kilometrovej úžine medzi Marmarským a Egejským morom.

Istanbul 18. júna (TASR) - Lodná doprava v rušnej úžine Dardanely na severozápade Turecka bola v utorok čiastočne zastavená pre neďaleký lesný požiar. Oznámila to turecká pobrežná stráž, píše TASR s odvolaním na správu agentúry AFP.

Dočasné opatrenie zastavilo plavidlá smerujúce zo severu na juh po tejto 60-kilometrovej úžine medzi Marmarským a Egejským morom.

Lesný požiar vypukol v utorok v tureckej provincii Čanakkale. Do boja s plameňmi bolo nasadených viac ako 360 hasičov, ktorým pomáhalo deväť hasičských lietadiel a šesť helikoptér, napísal turecký minister pôdohospodárstva Ibrahim Yumakli na sociálnej sieti. "Požiar opäť vznikol pri vypaľovaní strniska a potom sa rozšíril na les," priblížil. Pre šíriaci sa požiar museli záchranári evakuovať obec v okrese Eceabat, informovali miestne úrady.

Úžiny Dardanely a Bospor tvoria hranicu medzi Európou a Áziou. Zároveň ide o kľúčovú námornú trasu pre lode plávajúce medzi Stredozemným a Čiernym morom. Vlani prešlo cez túto úžinu 44.892 lodí, teda takmer dvakrát viac ako cez Suezský kanál, vyplýva z údajov tureckého ministerstva obrany.

Čanakkale je populárnou turistickou destináciou, na území tejto provincii sa nachádzajú ruiny starovekého mesta Trója.