Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Čavušoglu: Kuleba a Lavrov by sa mohli stretnúť do dvoch týždňov

Na archívnej snímke zo 16. marca 2022 sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas stretnutia v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruská a ukrajinská delegácia sa naposledy stretli v utorok v Istanbule na mierových rokovaniach.

Istanbul 31. marca (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov by sa mohli do dvoch týždňov opäť osobne stretnúť na rokovaniach. Povedal to vo štvrtok šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP.

"Približne do týždňa alebo dvoch by sa mohlo uskutočniť stretnutie na vyššej úrovni, prinajmenšom na úrovni ministrov zahraničných vecí," uviedol Čavušoglu. "Záleží na tom, aby obe strany našli spoločnú reč a dohodli sa na trvalom prímerí," dodal s tým, že stretnutie Kulebu s Lavrovom by Turecko rado usporiadalo "ako čestný sprostredkovateľ".

Ruská a ukrajinská delegácia sa naposledy stretli v utorok v Istanbule na mierových rokovaniach. Moskva na rokovaniach prisľúbila, že zníži svoju vojenskú aktivitu v blízkosti Kyjeva a Černihiva. V útokoch však aj následne pokračovala.
Na archívnej snímke z 29. marca 2022 šéf prezidentskej kancelárie a člen ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoľak (uprostred vpravo) dáva vyhlásenie novinárom po ukončení mierových rokovaní medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou v Istanbule.
Foto: TASR/AP

Turecko je členskou krajinou NATO, pričom udržiava dobré vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom a ponúklo sa za sprostredkovateľa pri riešení vojny na Ukrajine. Ankara už začiatkom marca iniciovala jednu schôdzku Lavrova a Kulebu, ktorá prebehla v tureckom letovisku Antalya.

Čavušoglu uviedol, že k dosiaľ najvýraznejšiemu pokroku v rámci mierových rokovaní došlo v utorok v Istanbule. "Boli prijaté určité kroky na zmiernenie napätia, hoci (v praxi) ich príliš nevidíme," povedal. Čavušoglu zároveň vyzdvihol ruského oligarchu Romana Abramoviča, ktorý sa zúčastnil na utorkových rokovaniach v Istanbule, za jeho "užitočnú úlohu" v rámci snahy o ukončenie vojny.