Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

Turecko v stredu evakuuje svojich občanov z Libanonu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Dve lode tureckého námorníctva v utorok vyplávajú z prístavu v provincii Mersin na juhu Turecka do Bejrútu.

Istanbul 8. októbra (TASR) – Turecko rozhodlo o vyslaní lodí na evakuáciu približne 2000 svojich občanov z Libanonu. Vyslanie dvoch lodí potvrdilo turecké ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Dve lode tureckého námorníctva v utorok vyplávajú z prístavu v provincii Mersin na juhu Turecka do Bejrútu. V Libanone sa podľa odhadov nachádza približne 14000 občanov Turecka. K evakuácii svojich občanov Turecko pristúpilo z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v regióne.

Cez Turecko bude možná aj evakuácia občanov tretích krajín. Ministerstvo zahraničných vecí doposiaľ zaznamenalo žiadosť o spoluprácu v prípade evakuácie občanov cez Turecko od takmer 20 krajín.

Slovensko minulý týždeň evakuovalo svojich občanov z Libanonu za pomoci vojenského a vládneho špeciálu, pričom s evakuáciou pomáhalo aj ďalším krajinám, ako napríklad Českej republike či Maďarsku. Vojenské lietadlo najprv evakuovalo ľudí z Libanonu na Cyprus a neskôr ich vládny špeciál priviezol do Bratislavy.