Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Türk: Izrael počas operácie v Pásme Gazy zrejme porušil vojnové právo

Palestínčania si prezerajú trosky budovy zničenej pri izraelskom útoku v utečeneckom tábore Maghazi v centrálnej časti pásma Gazy v pondelok 25. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá začala po útoku palestínskych militantov na Izrael,zahynulo podľa zdravotníckych úradov riadených palestínskym radikálnym hnutím Hamas viac než 37.400 ľudí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ženeva 19. júna (TASR) - Izraelské sily možno opakovane porušili zákony a pravidlá vedenia vojny a počas vojenskej operácie v Pásme Gazy nerozlišovali medzi civilistami a bojovníkmi, uviedol v stredu vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V správe hodnotiacej šesť izraelských útokov, ktoré si vyžiadali vysoký počet obetí a zničili civilnú infraštruktúru, úrad OSN pre ľudské práva uviedol, že izraelské sily "možno systematicky porušovali zásady rozlišovania, primeranosti a opatrnosti pri útoku".

"Pri izraelskom bombardovaní bola zrejme dôsledne porušená požiadavka výberu takých prostriedkov a metód vedenia vojny, ktoré by zabránili alebo aspoň v maximálnej miere minimalizovali škody na civilnom obyvateľstve," povedal Türk.

Pri izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá začala po októbrovom útoku palestínskych militantov na Izrael, zahynulo podľa zdravotníckych úradov riadených palestínskym radikálnym hnutím Hamas viac než 37.400 ľudí.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) minulý týždeň uviedol, že zabitie civilistov počas izraelskej operácie na oslobodenie štyroch rukojemníkov by mohlo byť považované za vojnový zločin, rovnako ako aj zadržiavanie zajatcov palestínskymi militantmi v husto obývaných oblastiach.