Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Zahraničie

Tusk a Zelenskyj sa stretnú vo Varšave pred summitom NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) hovorí s poľským premiérom Donaldom Tuskom na summite EÚ v Bruseli vo štvrtok 27. júna 2024. Foto: TASR/AP

Tusk a Zelenskyj sa o bilaterálnom rokovaní dohodli počas schôdzky popri summite EÚ v Bruseli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 27. júna (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že pred júlovým summitom NATO bude vo Varšave rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa správ agentúr PAP a Reuters.

Tusk a Zelenskyj sa o bilaterálnom rokovaní dohodli počas schôdzky popri summite EÚ v Bruseli.

"Únia pochopila to, čo Poliaci vedia od začiatku tejto vojny: obrana Ukrajiny je obranou Európy. S prezidentom Zelenským sme sa dohodli na rokovaní vo Varšave, ktoré bude ešte pred summitom NATO," napísal poľský premiér na sieti X predtým, ako sa zúčastnil na zasadnutí Európskej rady.

Prezident Zelenskyj na summite podpísal bezpečnostný pakt s Európskou úniou. Za Úniu dohodu podpísali predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

V dohode sa stanovuje záväzok eurobloku pomáhať Ukrajine v deviatich oblastiach bezpečnostnej a obrannej politiky, a to vrátane dodávok zbraní, vojenského výcviku, spolupráce v oblasti obranného priemyslu a napríklad aj odmínovania.

Súčasťou paktu je aj nový postup týkajúci sa krízových konzultácií Kyjeva s Bruselom. Ak by Rusko niekedy po skončení vojny znova zaútočilo na Ukrajinu alebo v prebiehajúcej vojne použilo jadrové zbrane, tak EÚ a Ukrajina majú v súlade s týmto postupom na žiadosť jednej zo strán usporiadať do 24 hodín núdzové konzultácie s cieľom prediskutovať možnú pomoc.

Podľa uznesení z minuloročného summitu NATO v Litve sú takéto dohody zárukou podpory Ukrajiny zo strany západných spojencov. Podobné zmluvy podpísali aj Spojené štáty a Japonsko, píše agentúra PAP.

Tusk vo štvrtok povedal, že Poľsko dokončuje návrh paktu, ktorý bude čoskoro podpísaný.