Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Tusk: Budúcnosť liberálnej demokracie v EÚ závisí od migrácie

Na snímke Donald Tusk. Foto: TASR - Jakub Kotian

Migrácia je v Poľsku intenzívne diskutovanou otázkou od roku 2021, keď sa začalo pokúšať nelegálne prekročiť bielorusko-poľské hranice veľké množstvo ľudí, najmä z Blízkeho východu a Afriky.

Varšava 16. októbra (TASR) - Budúcnosť liberálnej demokracie v Európskej únii závisí od toho, ako odpovie na migráciu. Uviedol to poľský premiér Donald Tusk vo vyjadrení zverejnenom v stredu v denníku Gazeta Wyborcza. TASR píše na základe správy agentúry Reuters.

"Budúcnosť Európy a Poľska sa bude odohrávať v tejto oblasti," povedal Tusk pre denník Gazeta Wyborcza s odkazom na zabezpečenie hraníc. "Jedinou otázkou je, či ju zaistia pravicoví populisti alebo liberálna demokracia," dodal.

Poľská vláda v utorok schválila novú stratégiu pre migráciu, ktorá umožní dočasne prestať prijímať žiadosti o azyl. Krok populárny medzi voličmi pobúril ľudskoprávnych aktivistov, ktorí tvrdia, že ide o porušenie ústavného a medzinárodného práva.

Tusk uviedol, že opatrenie je potrebné a zdôraznil, že pôjde o dočasnú odozvu na pokusy Ruska a Bieloruska o destabilizáciu Poľska. "V praxi... štát zostáva úplne bezmocný za dodržiavania všetkých nariadení v situácii, keď vieme, že politický azyl zneužívajú naši nepriatelia," uviedol Tusk.

Migrácia je v Poľsku intenzívne diskutovanou otázkou od roku 2021, keď sa začalo pokúšať nelegálne prekročiť bielorusko-poľské hranice veľké množstvo ľudí, najmä z Blízkeho východu a Afriky. Varšava a Európska únia z podnecovania tejto krízy obvinili Minsk a jeho spojenca Moskvu. Obe krajiny zodpovednosť odmietajú.

Novú stratégiu poľskej vlády kritizoval aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý v stredu pred parlamentom povedal, že pozastavenie práva na azyl nepovedie k zvýšeniu bezpečnosti Poľska na hranici s Bieloruskom, ale ohrozí bieloruských disidentov, ktorý v krajine hľadajú útočisko.