Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Tusk podporil kandidatúru Kallasovej na šéfku zahraničnej politiky EÚ

Na archívnej snímke Kaja Kallasová. Foto: TASR/AP

Poľský premiér zároveň podporil kandidatúru Ursuly von der Leyenovej na ďalšie funkčné obdobie v úlohe predsedníčky Európskej komisie.

Brusel 17. júna (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk označil estónsku predsedníčku vlády Kaju Kallasovú za vhodnú kandidátku na jednu z "najvyšších pozícií v EÚ". TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Tusk to uviedol v pondelok v Bruseli pred neformálnym stretnutím vedúcich predstaviteľov EÚ. Cieľom je prerokovať nové zloženie Európskej komisie po nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu. Tusk očakáva, že k rozhodnutiu dôjde už v pondelok, no pravdepodobne ešte nebude konečné.

Estónska premiérka kandiduje na pozíciu šéfky zahraničnej politiky Európskej únie. "Kaja Kallasová je veľmi dobrá kandidátka, rozumie problémom týkajúcich sa nášho regiónu, pozná aj situáciu Ukrajiny a Ruska," uviedol Tusk. "Jej postoje sa zhodujú s tými poľskými," dodal.

Poľský premiér zároveň podporil kandidatúru Ursuly von der Leyenovej na ďalšie funkčné obdobie v úlohe predsedníčky Európskej komisie, nakoľko podľa jeho slov "plne rozumie problematike Poľska".