Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Tusk: Škody spôsobené povodňami dosiahnu výšku miliárd zlotých

Na snímke hasiči odstraňujú hromady trosiek na uliciach v dôsledku vysokej povodňovej vlny, ktorá sa prehnala juhozápadným Poľskom v poľskom meste Glucholazy v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Agentúra PAP informovala, že poľská vláda predložila žiadosť o získanie finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ) na refinancovanie zničenej infraštruktúry.

Vroclav 17. septembra (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk v utorok uviedol, že škody spôsobené povodňami, ktoré postihli Poľsko, dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých. Súčasná vládna rezerva vo výške jednej miliardy zlotých (234 miliónov eur) tak podľa neho nebude stačiť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

Tusk počas zasadnutia krízového štábu v utorok večer v meste Vroclav priznal, že vyčlenené prostriedky budú stačiť len na núdzovú pomoc. "Minister financií ma pred mojím príchodom informoval, že v súčasnosti máme k dispozícii už dve miliardy zlotých (468 miliónov eur)," uviedol poľský premiér.

Agentúra PAP informovala, že poľská vláda predložila žiadosť o získanie finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ) na refinancovanie zničenej infraštruktúry. "V prípade poškodenia infraštruktúry financovanej z poľských a európskych zdrojov bude možné opätovne získať finančnú kompenzáciu na jej opravu alebo rekonštrukciu," napísala v utorok na sociálnej sieti X ministerka pre fondy a regionálnu politiku Katarzyna Pelczynská Naleczová.

Poľský premiér uviedol, že od EÚ očakáva finančné prostriedky na rozšírenie protipovodňovej infraštruktúry v krajinách, pre ktoré predstavujú povodne hrozbu a že Poľsko o tom bude diskutovať so šéfkou eurokomisie Ursulou von der Leyenovou.