Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 6. september 2024
< sekcia Zahraničie

Údajného stúpenca neonacizmu odsúdili vo Francúzsku na dva roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Devätnásťročného mladíka zadržali ešte v stredu ráno v jeho dome v regióne Alsasko na východe Francúzska.

Paríž 20. júla (TASR) - Vo Francúzsku v noci na piatok odsúdili na dva roky vo väzení údajného sympatizanta krajnej pravice, ktorý sa na internete vyhrážal smrťou a podnecoval k nenávisti. Zároveň bol podozrivý z plánovania útoku počas nadchádzajúcich olympijských hier v Paríži. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Devätnásťročného mladíka zadržali ešte v stredu ráno v jeho dome v regióne Alsasko na východe Francúzska. Podľa protiteroristických úradov viedol na sociálnej platforme Telegram skupinu zvanú "francúzska divízia árijcov".

Parížska prokuratúra vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že muža odsúdili v krátkom procese okrem iného pre obvinenia zo šírenia návodov na výrobu bomby na sociálnych sieťach, ako aj zverejňovania príspevkov s osobnými údajmi, ktoré ohrozujú ľudí.

Jeho statusy podľa prokuratúry neboli namierené konkrétne proti parížskym hrám, ktoré sa budúci piatok začnú otváracím ceremoniálom s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin ešte v stredu na margo zadržaného uviedol, že bol údajným prívržencom neonacizmu, ktorého podozrievali "z úmyslu zasiahnuť zrejme počas jednej z etáp štafety s olympijskou pochodňou".

Odsúdený bol podľa Darmanina vopred identifikovaný políciou za jeho "ultrapravicové myšlienky, ktoré možno označiť za neonacistické". "Vieme, že predtým mal záujem zasiahnuť politické ciele alebo ľudí s prisťahovaleckým pôvodom," spresnil minister.

Na letnú olympiádu, ktorú metropola Francúzska hostí prvýkrát za storočie, bude dozerať približne 45.000 policajtov a žandárov. V uliciach aj iných lokalitách v metropolitnej oblasti Paríža bude hliadkovať aj približne 10.000 vojakov, ktorí sa tiež budú podieľať na iných bezpečnostných operáciách.