Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

V Adenskom zálive prišlo k výbuchu v blízkosti obchodnej lode

Ilustračné foto. Foto: TASR/Daniel Obrist

Jemenskí povstalci podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive.

Dubaj 24. júna (TASR) - Obchodná loď v Adenskom zálive hlásila v pondelok ráno výbuch vo svojej blízkosti. Tento možný útok jemenských húsíjskych povstalcov bol pritom zameraný na loď, ktorá sa nachádzala ďalej než predchádzajúce ciele húsíov v Adenskom zálive. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a Reuters.

Útoku sa odohral asi 450 kilometrov juhovýchodne od mesta Ništun, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Dodala, že posádka lode je v bezpečí a plavidlo pokračuje do ďalšieho prístavu.

Ništun leží na východe Jemenu neďaleko hraníc s Ománom. Tento región pritom dlho ovládajú spojenecké sily jemenskej exilovej vlády, ktorá bojuje proti húsíom. K útoku zároveň prišlo neďaleko jemenského ostrova Sokotra, ktorý majú taktiež pod kontrolou spojenecké sily.

Jemenskí povstalci podnikajú od vlaňajšieho novembra opakovane útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Spojené štáty vedú už niekoľko mesiacov odvetné útoku voči húsíom. K najnovšiemu útoku pritom prišlo po tom, čo americké velenie poslalo po ôsmich mesiacoch služby späť domov lietadlovú loď USS Dwight D. Eisenhower.