Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Poľsko podpísali bilaterálnu bezpečnostnú dohodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poľský premiér dodal, že nikto nemôže rozhodnúť o budúcom mieri na Ukrajine bez prispenia Kyjeva, napísala agentúra Reuters.

Varšava 8. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a poľský premiér Donald Tusk podpísali v pondelok vo Varšave bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"Na nás sa môžete vždy spoľahnúť," povedal Tusk ukrajinskému prezidentovi. K podpisu bezpečnostnej dohody došlo deň pred začiatkom summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa uskutoční vo Washingtone.

Poľský premiér dodal, že nikto nemôže rozhodnúť o budúcom mieri na Ukrajine bez prispenia Kyjeva, napísala agentúra Reuters. Ukrajina vo svojom úsilí o členstvo v NATO môže podľa Tuska rátať s podporou Poľska.

Obaja lídri si minútou ticha uctili obete pondelkového raketového útoku ruskej armády na Kyjev i ďalšie ukrajinské mestá, ktorý si vyžiadal najmenej 29 obetí. Tento úder poškodil aj detskú nemocnicu v ukrajinskej metropole.

Zelenskyj prisľúbil Rusku odvetu a oznámil, že Ukrajina v reakcii na útok požiada o zasadnutie Bezpečnostnej krajiny OSN.