Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina a Rusko reagujú na vydanie zatykačov na Šojgua a Gerasimova

Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Ruská bezpečnostná rada v reakcii na vydanie zatykačov pripomenula, že Rusko neuznáva jurisdikciu ICC.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev/Moskva 25. júna (TASR) - Ukrajina privítala v utorok rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova. Rada bezpečnosti Ruskej federácie označila zatykače za súčasť hybridnej vojny proti Rusku. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Šojgu a Gerasimov nesú individuálnu zodpovednosť. Je to dôležité rozhodnutie. Každý sa bude zodpovedať za zlo," uviedol šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ruská bezpečnostná rada v reakcii na vydanie zatykačov pripomenula, že Rusko neuznáva jurisdikciu ICC. Toto rozhodnutie "bolo prijaté v rámci hybridnej vojny Západu proti našej krajine," uviedla ruská bezpečnostná rada vo vyhlásení a zatykače označila za bezvýznamné.

ICC oznámil v utorok vydanie zatykačov na Šojgua a Gerasimova za údajne vojnové zločiny na Ukrajine a zločiny proti ľudskosti pre útoky namierené proti civilistom a civilnej infraštruktúre. Súd pritom poukázal predovšetkým na ruské útoky proti ukrajinskej elektrickej infraštruktúre.

Medzinárodný trestný súd vydal vlani zatykač aj na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s únosmi detí z Ukrajiny.