Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Aktivistky z hnutia Femen protestovali pred iránskou ambasádou

Na snímke policajt zahaľuje aktivistku ukrajinskej feministickej organizácie Femen počas protestu proti rusko-iránskej vojenskej spolupráci pred iránskym veľvyslanectvom v Kyjeve v piatok 4. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hnutie Femen je ukrajinský feministický umelecký kolektív.

Kyjev 4. októbra (TASR) - Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen protestovali v piatok polonahé pred iránskymi veľvyslanectvom v Kyjeve. Dôvodom sú tvrdenia, že Teherán dodáva Moskve zbrane, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Kyjev označuje Irán za "spolupáchateľa" ruskej invázie na Ukrajinu. Pravidelne totiž nachádza fragmenty z iránskych dronov typu Šáhid, ktoré Moskva používa pri útokoch cielených na civilnú infraštruktúru. Západ taktiež uvalil na Irán sankcie za to, že Moskve dodáva balistické rakety, čo však Teherán popiera.

AFP si v piatok pred iránskou ambasádou v Kyjeve všimla dve aktivistky z hnutia Femen, ktoré si vyzliekli tričká, pričom na telách mali napísané protiiránske a protiruské heslá, ktoré aj skandovali.

Hnutie Femen je ukrajinský feministický umelecký kolektív, ktorý už roky organizuje na Ukrajine ale aj v zahraničí rôzne demonštrácie, napríklad za práva žien či proti sexizmu. Charakteristickým znakom jeho členiek sú odhalené prsia a trupy popísané protestnými heslami.

Femen majú na svojom konte množstvo protestných akcií, vrátane činu dvoch aktivistiek, ktoré sa v roku 2013 vrhli na ruského prezidenta Vladimira Putina počas jeho návštevy Nemecka, pričom na neho kričali "diktátor!"