Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda opäť ostreľuje Slovjansk, tvrdí domobrana

Foto: TASR/AP

Domobrana vo východoukrajinskom meste Slovjansk zostrelila dnes bojové lietadlo typu Su-25, bojový vrtuľník a zlikvidovala štyri obrnené transportéry.

Slovjansk 3. júna (TASR) - Ukrajinské jednotky obnovili dnes masívne ostreľovanie Slovjanska v Doneckej oblasti a nad mestom prelietavali bojové lietadlá, uviedol pre agentúru ITAR-TASS zástupca miestnej domobrany.

Ukrajinská armáda podľa zdroja sústredila paľbu aj na dedinu Semenivka, ktorej obyvatelia nemajú elektrinu, keďže napájací kábel bol v pondelok pretrhnutý.

Ťažké boje sa odohrali cez noc v meste Kramatorsk, vzdialenom desať kilometrov od Slovjanska. Výbuchy a delostreleckú paľbu bolo počuť z miestneho letiska.

Podľa najnovších správ traja príslušníci domobrany zahynuli pri dedine Jasnogorsk v kramatorskom okrese. Auto, v ktorom sa viezli, vyhodila do povetria armáda.


Donecká domobrana zlikvidovala niekoľko obrnených transportérov

Ukrajinské vládne jednotky hliadkujú na stanovišti v ukrajinskom meste Slovjansk 2. mája 2014.
Foto: TASR
Donecká domobrana zlikvidovala dnes niekoľko obrnených transportérov ukrajinskej armády. Boje sa odohrávajú pri dedine Semenivka, informoval dočasný minister vnútra Arsen Avakov.

Minister uviedol, že vládne jednotky v okolí Semenivky zničili zátarasy domobrany. "Postupujeme ďalej. Žiadame civilistov v Slovjansku, Kramatorsku a Krasneho Limanu, aby zostali vo svojich domoch, aby nedošlo k ohrozeniu života," varoval Avakov.

Podľa najnovších správ traja príslušníci domobrany zahynuli pri dedine Jasnogorsk v kramatorskom okrese. Auto, v ktorom sa viezli, vyhodila do povetria armáda.

Ťažké boje sa odohrali v pondelok aj medzi armádou a domobranou samozvanej Luhanskej ľudovej republiky. Pri nálete na budovu regionálnej administratívy v Luhansku zahynula ministerka zdravotníctva samozvanej republiky Natalia Archipovová.


Domobrana údajne zostrelila lietadlo a vrtuľník

Bojové lietadlo SU-25
Foto: TASR/AP
Domobrana vo východoukrajinskom meste Slovjansk zostrelila dnes bojové lietadlo typu Su-25, bojový vrtuľník a zlikvidovala štyri obrnené transportéry, uviedol pre agentúru ITAR-TASS samozvaný primátor Slovjanska Viačeslav Ponomariov.

Pri bojoch v oblasti podľa jeho slov zahynuli dvaja členovia domobrany. "Civilné straty nie sú," dodal.

Podľa jeho hovorkyne Stelly Choroševovej ukrajinská armáda pri Slovjansku zhromaždila obrnené transportéry, samohybné mínomety, húfnice a raketové systémy Grad. Ide podľa nej o 100 kusov techniky. Informovala aj o pravidelných preletoch lietadla typu An-30 nad Slovjanskom.

"Podľa správ ukrajinské jednotky prerazili aj do oblasti obce Semenivka," uviedla Choroševová pre ITAR-TASS a dodala, že Národná garda má k dispozícii tanky. "Vyzerá to tak, ako keby sem priniesli celú svoju armádu a výbavu," dodala.

Nemenový zástupca domobrany predtým pre agentúru povedal, že dve lietadlá a dva vrtuľníky vypálili rakety na Semenivku.