Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dostala grant 3,9 miliardy dolárov od Spojených štátov

Na snímke premiér Ukrajiny Denys Šmyhal. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerstvo zároveň uvádza, že od februára 2022 dosiahla priama podpora rozpočtu zo Spojených štátov sumu takmer 27 miliárd dolárov, čo predstavuje najväčší zdroj finančnej pomoci Ukrajine.

Kyjev 5. augusta (TASR) - Spojené štáty poskytli Ukrajine grant v celkovej hodnote 3,9 miliardy dolárov prostredníctvom Svetovej banky, uviedol v pondelok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Ide o prvú dávku priamej podpory rozpočtu zo strany Spojených štátov v roku 2024. Celkovo dostane Ukrajina v tomto roku 7,8 miliárd priamej podpory od USA, čo nám umožní s istotou zvládnuť toto finančné obdobie," oznámil Šmyhaľ v aplikácii Telegram.

Ukrajinské ministerstvo financií v samostatnom vyhlásení uviedlo, že finančné prostriedky pôjdu na mzdy učiteľov, zamestnancov Štátnej pohotovostnej služby a ďalších štátnych zamestnancov, ako aj na pomoc vysídleným osobám, rodinám s nízkymi príjmami a zdravotne znevýhodneným osobám.

"Grant umožní ukrajinskej vláde uhradiť prioritne sociálne a humanitárne výdavky bez zväčšovania dlhu," ozrejmil vo vyhlásení minister financií Serhij Marčenko.

Ministerstvo zároveň uvádza, že od februára 2022 dosiahla priama podpora rozpočtu zo Spojených štátov sumu takmer 27 miliárd dolárov, čo predstavuje najväčší zdroj finančnej pomoci Ukrajine. Marčenko zároveň doplnil, že grant je súčasťou veľkého balíka pomoci v celkovej výške 60 miliárd dolárov.