Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu oznámili, že počas uplynulej noci zostrelili 23 z 24 dronov Šáhid, ktoré na územie krajiny vyslala ruská armáda.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 5. mája (TASR) – Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu oznámili, že počas uplynulej noci zostrelili 23 z 24 dronov Šáhid, ktoré na územie krajiny vyslala ruská armáda.

Nové útoky prišli v čase, keď pravoslávni veriaci na Ukrajine a v Rusku oslavujú Veľkú noc. Lídri oboch krajín sa pri príležitosti významného sviatku obrátili na obyvateľov s výzvami, aby sa zomkli v čase vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v nedeľu videoodkaz spred Katedrály svätej Sofie v centre Kyjeva. Vyzval v ňom Ukrajincov, aby sa spojili v modlitbách jeden za druhého a za vojakov na frontovej línii. S podporou Boha podľa neho život porazí smrť. "Ukrajinci si kľaknú len pri modlitbe. A nikdy pred votrelcami a okupantmi," vyhlásil podľa agentúry Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa zúčastnil na veľkonočnej bohoslužbe v Moskve, vo svojom odkaze priamo vojnu nespomenul. Vo verejnom príhovore patriarchovi Kirillovi sa mu poďakoval za "plodnú spoluprácu v súčasnom ťažkom období, keď je také dôležité, aby sme spojili svoje sily za neustály rozvoj a posilňovanie vlasti".