Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Ukrajina má po dvoch rokoch veľvyslanca v Česku, je ním Vasyl Zvaryč

Na snímke nový ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Vasyl Zvaryč odovzdáva poverovacie listiny českému prezidentovi Petrovi Pavlovi na Pražskom hrade v Prahe v utorok 2. júla 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Kyjev nemal v Prahe veľvyslanca takmer dva roky. Naposledy na tejto pozícii pôsobil diplomat Jevhen Perebyjnis, ktorý úrad viedol päť rokov.

Praha 2. júla (TASR) - V Česku začal pôsobiť nový ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Český prezident Petr Pavel od neho v utorok na Pražskom hrade prevzal poverovacie listiny. Ukrajina nemala v ČR najvyššie diplomatické zastúpenie od polovice júla 2022, informuje spravodajkyňa TASR.

"Mám tú česť odovzdať vám listiny, ktorými ma prezident Ukrajiny u vás akreditoval ako mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny," povedal Zvaryč Pavlovi v češtine, za čo mu český prezident vyjadril rešpekt.

"Ako veľvyslanec Ukrajiny urobím všemožné aj nemožné, aby vzťahy medzi ČR a Ukrajinu boli ešte pevnejšie. Vzťahy, ktoré už dosiahli úroveň strategického partnerstva," povedal neskôr v odkaze z ukrajinského veľvyslanectva. Poďakoval sa Česku za podporu Ukrajiny počas ruskej agresie a ocenil, ako ČR podľa jeho slov posilňuje svoju pozíciu na medzinárodnej scéne v politike ochrany medzinárodného práva. "Som presvedčený, že spolu s vami budem mať možnosť osláviť naše spoločné víťazstvo nad ruským agresorom," dodal Zvaryč.


Zvaryč sa do Prahy presunul z Poľska, kde bol veľvyslancom od februára 2022. Na iných diplomatických pozíciách tam však pôsobil aj v rôznych obdobiach v minulosti. Skúsenosti má tiež z ambasád v Turecku a Spojených štátoch, zastával aj viaceré vedúce funkcie na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí. Zvaryča do novej funkcie vymenoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 21. júna.

Kyjev nemal v Prahe veľvyslanca takmer dva roky. Naposledy na tejto pozícii pôsobil diplomat Jevhen Perebyjnis, ktorý úrad viedol päť rokov. Zelenskyj ho v polovici júla 2022 v rámci rotácie diplomatov z funkcie odvolal. Perebyjnis sa krátko nato stal námestníkom ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Za jeho pôsobenie vo funkcii ukrajinského veľvyslanca v ČR ho predseda českého Senátu Miloš Vystrčil ocenil Striebornou medailou.