Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Moskva nás chce nepravdivo obviniť z vojnových zločinov

Na snímke z videa v piatok 9. augusta 2024 obyvatelia Kurskej oblasti prichádzajú na železničnú stanicu v meste Tula, kde ich privítali pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, dobrovoľníci, psychológovia a zdravotníci. Foto: TASR/AP

SBU v príspevku na platforme Telegram napísala, že má informácie, podľa ktorých by Rusko mohlo zinscenovať zločiny, z ktorých bude viniť Ukrajinu.

Kyjev 12. augusta (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok uviedla, že Moskva sa snaží nepravdivo obviniť ukrajinskú armádu z páchania vojnových zločinov počas bojov v pohraničnej Kurskej oblasti na juhozápade Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

SBU v príspevku na platforme Telegram napísala, že má informácie, podľa ktorých by Rusko mohlo zinscenovať zločiny, z ktorých bude viniť Ukrajinu.

Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v pondelok podľa ruských štátnych médií tvrdil, že ukrajinské sily použili projektily s chemickými zbraňami. Agentúra Reuters toto vyjadrenie nedokázala nezávisle overiť.

Ruské sily sa od minulého týždňa snažia odraziť najväčší vpád ukrajinskej armády na ruské územie od februára 2022, keď Moskva spustila inváziu na Ukrajinu.

Smirnov v pondelok na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bezpečnostnými predstaviteľmi povedal, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných dedín.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina kontroluje zhruba 1000 štvorcových kilometrov ruského územia a operácia ukrajinských síl v Kurskej oblasti pokračuje.