Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinca odsúdili na 15 rokov väzby za poskytovanie informácií Rusku

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády.

Kyjev 18. júna (TASR) - Pre poskytovanie citlivých informácií ruským jednotkám súd odsúdil ukrajinského občana na 15 rokov vo väzení, uviedli v utorok prokurátori Doneckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Podľa prokuratúry sa nemenovaný muž dopustil vlastizrady v máji minulého roka, keď poskytol ruským ozbrojeným jednotkám informácie o polohe ukrajinskej armády. "Ruský agent, ktorý nasmeroval nepriateľský útok na ukrajinské ozbrojené sily a obrnené vozidlá, je už odsúdený," uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Muž pôvodom z Kosťantynivky zdieľal na sociálnej sieti Telegram údaje o rozmiestnení jednotiek ukrajinského delostrelectva. Za to mu ruský sprostredkovateľ prisľúbil finančnú odmenu, ktorú však nikdy nedostal.

Organizácia Spojených národov minulý rok informovala, že ukrajinskí prokurátori začali trestné konanie už vo viac ako 6.600 prípadoch "proti jednotlivcom pre kolaboráciu (s Ruskom) či iné vojnové zločiny" od začiatku vojny.